Når vi lærer årets grøntsagsgang at kende og følger sæsonerne, får vi både en mere varieret spiseoplevelse og giver klimaet en tiltrængt hånd.



Hvad spiser vi om vinteren?
Mørke og frost. De fleste grøntsager er høstet. Vi spiser stadig mange slags kål, løg, porrer og rodfrugter og supplerer fra Sydeuropa med avokado, citrusfrugter, granatæbler, tørrede frugter og nødder.

Om foråret: Det er stadig koldt og mørkt, men alt i naturen spirer frem. Vi er dødtrætte af vinterens rodfrugter og kål, og de nye grøntsager er endnu ikke kommet. Det er derfor årstiden, hvor vi kan ”snyde” og bruge af de importerede grøntsager som avokado og eksotiske frugter som mango og ananas. Sidst på foråret kommer de nye grøntsager i form af radiser, agurk, tomat, spidskål, salat, spinat og asparges. På frugtsiden er der rabarber.

Om sommeren: Sol og varme, i haver og marker florerer de friske afgrøder. Det er tid til de lette, vandholdige grøntsager: Salat, agurk, tomat, radise, asparges, aubergine, peberfrugt, spinat og uhmmmm nye kartofler. Fra kåltyperne kan vi supplere med blomkål, broccoli og de lette sommerkål. Der er masser af herlige røde, gule og blå bær, meloner og hyldeblomst.

Om efteråret: Gyldne farver, brun muld. Det er høsttid, og hylderne bugner: September er majskolbe- og squashsæson, og så kører det derudaf med græskar, kål, porrer, løg, rodfrugter, jordskok, julesalat, svampe, friske nødder. På frugt- og bærsiden er der brombær, æbler, pærer, blommer og nødder.

Tips

Køb de varer, der er produceret i Danmark. I supermarkedet står der ved grøntsager og frugt, hvor de kommer fra.

De fleste mennesker har 5-10 retter, som de laver igen og igen. Udskift grøntsagerne i disse retter med sæsonens grøntsager. Fx kan en kødsovs om efteråret være med knoldselleri, om vinteren med porrer, om foråret med asparges og om sommeren med aubergine. Kylling kan bages med rodfrugter under om vinteren, med rabarber om foråret, med fennikel om sommeren og med svampe om efteråret. Varier også dit kål-indtag: Fx grønkål, rødkål og rosenkål om vinteren, spidskål og kålskud om foråret, blomkål, broccoli og sommerkål om sommeren og savojkål og hvidkål om efteråret.
Bare eksempler – kombiner gerne flere slags grøntsager og frugter og VARIER, VARIER, VARIER.

Spis i januar

SÆSON: Champignon, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, savojkål, selleri, skorzonerrod, æble.

Spis i februar

SÆSON: Agurk, champignon, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, savojkål, selleri, skorzonerrod, æble.

Spis i marts

SÆSON: Agurk, champignon, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, radise, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, selleri, skorzonerrod, tomat, æble.

Spis i april

HØJSÆSON: Ramsløg. SÆSON: Agurk, asparges, champignon, cherrytomat, gulerod, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rabarber, radise, salat, spæde salatblade, tomat, æble.

Spis i maj

HØJSÆSON: Agurk, asparges, rabarber, spæde salatblade. SÆSON: Bladselleri, blomkål, champignon, cherrytomat, nye gulerødder, kartoffel, nye løg, radise, ramsløg, salat, spidskål, spinat, tomat.

Spis i juni

HØJSÆSON: Agurk, asparges, cherrytomat, hyldeblomst, nye gulerødder, nye kartofler, nye løg, rabarber, radise, salat, spinat, spæde salatblade, tomat. SÆSON: Aubergine, bladselleri, blomkål, champignon, fennikel, forårsløg, jordbær, majroe, peberfrugt, sommerhvidkål, spidskål, stikkelsbær, sødkirsebær.

Spis i juli

HØJSÆSON: Agurk, blomkål, broccoli, cherrytomat, forårsløg, jordbær, nye kartofler, majroe, peberfrugt, radise, ribs, nye rødbeder, salat, spæde salatblade, solbær, sommerhvidkål, spidskål, spinat, stikkelsbær, sødkirsebær, tomat, ærter. SÆSON: Aubergine, bladselleri, blomme, champignon, fennikel, nye gulerødder, hindbær, nye løg, melon, mirabel, porre, rabarber, surkirsebær.

Spis i august

HØJSÆSON: Agurk, aubergine, blomkål, blomme, broccoli, bønne, cherrytomat, drueagurk, forårsløg, gulerod, hindbær, løg, majroe, melon, mirabel, peberfrugt, radise, nye rødbeder, salat, spæde salatblade, spinat, surkirsebær, sødkirsebær, tomat, ærter. SÆSON: Asie, bladselleri, blåbær, brombær, champignon, fennikel, jordbær, kartoffel, majs, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rabarber, ribs, savojkål, solbær, sommerhvidkål, spidskål, squash, stikkelsbær, æble.

Spis i september

HØJSÆSON: Asie, blomme, blåbær, brombær, bønne, drueagurk, græskar, gulerod, jordskok, kvæde, løg, majs, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rabarber, nye rødbeder, rødkål, salat, spæde salatblade, savojkål, spinat, squash, æble. SÆSON: Agurk, aubergine, bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, cherrytomat, fennikel, grønkål, hasselnød, hindbær, hvidkål, hyben, hyldebær, kartoffel, majroe, melon, mirabel, peberfrugt, radise, rosenkål, selleri, skorzonerrod, tomat, vilde svampe.

Spis i oktober

HØJSÆSON: Græskar, grønkål, gulerod, hasselnød, hvidkål, hyben, hyldebær, jordskok, løg, majs, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, savojkål, selleri, skorzonerrod, valnød, vilde svampe, æble. SÆSON: Agurk, asie, aubergine, bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, cherrytomat, fennikel, kartoffel, kvæde, majroe, peberfrugt, radise, salat, spæde salatblade, spinat, squash, tomat.

Spis i november

HØJSÆSON: Grønkål, hvidkål, jordskok, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål, selleri, skorzonerrod, æble. SÆSON: Agurk, aubergine, bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, gulerod, julesalat, kartoffel, løg, peberfrugt, pære, salat, savojkål, tomat, valnød, vilde svampe.

Spis i december

HØJSÆSON: Grønkål, porre, rosenkål. SÆSON: Bladselleri, champignon, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, pære, rødbede, rødkål, salat, savojkål, selleri, skorzonerrod, æble.